התמודדות עם תסכול ואכזבה
- אפרת תורג'מן דביר
- 9 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
כאנשים בוגרים אנו נאלצים להתמודד עם אכזבה, קושי, כשלון, עם דחיית סיפוקים, עם זה שלא תמיד קורה מה שאנחנו רוצים. בשביל שהילדים שלנו יוכלו להתמודד עם כל אלה כשיהיו בוגרים, וכבר מעכשיו, כדאי לנו להתחיל לחשוף אותם למצבים כאלה כבר היום.
המון פעמים אני שומעת על הורים שכשהילד שלהם מבקש מהם משהו, הם עוזבים הכול ומיד מגישים לו את העזרה שהוא ביקש. כשהם משחקים עם הילדים שלהם במשחק קופסא הם תמיד מפסידים בכוונה, בכדי שהילדים לא יצטרכו להתמודד עם האכזבה, ובנוסף, מונעים מהילדים שלהם כל קושי בכך שעושים במקומם הכול.
ההורה מרגיש מאד טוב עם עצמו על כך שעושה הכול למען הילדים שלו אבל למעשה הוא מונע מהם התנסות, ומונע מהם עצמאות. מונע מהם התמודדות
העזרה הנדרשת לילד היא לא הימנעות מהקושי ומההפסד, אלא דווקא עזרה בלמידת דרך ההתמודדות עם כל אלו.
תנו מקום לביטוי הרגש הנלווה לקושי, אל תבטלו אותו ב"לא קרה כלום, הכול בסדר", עזרו לילד שלכם להגיע לפתרון אחר, הציעו לו נקודת מבט חיובית על המצב.
לדוגמא, כשאתם משחקים עם הילד שלכם במשחק קופסא והוא מפסיד ונראה שמאד קשה לו עם ההפסד, דברו על כך שאתם רואים שהוא מאוכזב, ואתם מבינים שפחות כיף להפסיד. תנו דוגמא להבעת האכזבה כאשר אתם מפסידים, הזכירו לו שבמהלך המשחק נהניתם ביחד, ושהדרך גם היא חשובה. הציעו לו משחק חוזר, וציינו שיכול להיות שיפסיד שוב.
דוגמא נוספת במקרה של דחיית סיפוקים. קניתם לילדה שמלה חגיגית לערב החג, והיא רוצה ללבוש אותה כבר עכשיו ומיד. הסבירו לה בקול בטוח שהשמלה היא לערב החג שיחול בעוד שלושה ימים, שהשמלה צריכה להישאר נקייה וחדשה. היו אמפתיים לרצון שלה, "אנחנו מבינים שכבר בא לך ללבוש אותה ושזה קשה לחכות, גם אנחנו כבר רוצים ללבוש את הבגדים החדשים אבל הם לערב החג וכולנו נחכה ובעוד שלושה ימים בערב, נתלבש כולנו בבגדים החגיגיים ויהיה לנו כיף".
תודה.